ILLES D’ART 3
345
page-template-default,page,page-id-345,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_leftright,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

ILLES D’ART 3 (2017)

ALEJANDRO MARTÍN – MENORCA

Alejandro Martín vol ser el propietari inquilí, una peça més del joc immobiliari, on l’artista se submergirà en la problemàtica del lloguer turístic.

 

Agafant aquesta problemàtica com bandera, l’artista buscar hibridar-se entre la figura del llogater i l’inquilí des d’una perspectiva pictòrica. Com a referència tindrà fotografies de pisos de lloguer, penjades a la xarxa, i des d’aquí treballarà una sèrie de pintures basades en els sentiments i experiències d’aquells que emprenen l’empresa de cercar una nova llar.

A través d’aquesta sèrie, l’artista vol indagar en les sensacions del resident que cerquen una llar, on trobem sensacions com inseguretat, frustració o injustícia. Mitjançant l’acumulació de capes de pintura i acrílic vol metaforitzar la congestió i la densitat de sentiments, on l’aspirant a una nova llar, en estar contínuament veien fotografies d’anuncis i sotmès a la fugacitat de les oportunitats, es veu tot sol davant la planificació vital. El referent formal a la sèrie pictòrica, en provenir de les fotografies reals d’allotjaments anunciats, dóna al cercador, una sensació de frivolitat, ambigüitat i manipulació fotogràfica.

 

ADRIÁN MARTÍNEZ – EIVISSA

Podríem separar dues línies de treball en la seva obra, d’una banda el treball en paper, així com el treball en instal·lacions efímeres, normalment realitzades sobre la paret, que juguen amb l’experiència de l’espectador.

Grafit, tinta, collage, agulla i fil són alguns dels materials utilitzats, dels quals s’interessa per la seva versatilitat i el seu caràcter fràgil.

Els dibuixos animats vistos de petit l’han ajudat avui dia a treballar tècniques i formats propers a l’animació i el còmic.

Durant la residència, desenvoluparà una sèrie de dibuixos en paper en forma de diari, animacions gif o instal·lacions site specific realitzades sobre mur, substrat dels dibuixos i animacions. Les obres es connecten entre elles a partir dels detalls, que crearan una visió crítica, absurda o tràgica de la nostra societat i nosaltres mateixos.

MAGDALENA PLANAS – MALLORCA 

Què és el que pot un cos? Spinoza va llançar la pregunta fa segles i encara no s’ha contestat. Ni falta fa, encara que el que si cal és que pensem en això. L’absència de dones referents a les Illes Balears és un fet; Quantes dones de les illes coneixes que siguin importants i que la històrica les hagi reconegut? I de Menorca?

 

Per aquest motiu, proposem a aquesta residència IA3, la recerca de les dones que han sigut oblidades. Buscant-les mitjançant els arxius històrics, biblioteques, historiadors/es, ciutadans/es, associacions per tal de redescobrir aquestes dones que s’han deixat en l’oblit.

Tornant a Spinoza, creiem que una de les funcions importants d’un cos és l’acció d’empoderar als altres cossos i que algun dia aquests cossos empoderats siguin referents pels altres.

ALÍCIA SANTAMARIA i MARIA ANTÒNIA CLADERA – MALLORCA

Desenterrant la mort vol ser un projectes per tractar l’inevitable: la mort. Tècniques com el dibuix o la fotografia formaran part del registre, de la documentació gràfica, i mitjançant el joc i els processos que desenvolupem es consolidarà una obra concreta.

 

Establint una base empírica que es formalitza mitjançant el llenguatge artístic, es vol explorar els punts de fuga que trobem en la història, necròpolis i enterraments de les illes, i de tot el mediterrani; llegint el desenvolupament de les pràctiques funeràries i els valors simbòlic que han donat lloc a la concepció actual.

 

Sense oblidar també la seva banalització, quan la mort passa a ser un producte més de consum; tant en la gestió de la nostra intimitat o l’anonimat com demostra la recerca de la immortalitat des de la biotecnologia.

 

 

XIM LLOMPART – MALLORCA

El projecte en línia al treball artístic de l’artista aborda el pictòric des d’una perspectiva que va més enllà del pla bidimensional, experimentant i formalitzant els treballs entorn de la idea del trinomi de Llum, Profunditat i Superfície. Inspirat en l’efecte de la llum del mediterrani sobre la pedra de mares, característica del paisatge tant natural com urbà de les balears. Investigarà i experimentarà sobre materials i maneres de fer comuns a les illes, a la fi de materialitzar la idea de superfície com a element equilibrador entre la llum i la profunditat, podent dur a terme intervencions a l’espai públic o paisatgístic si és necessari.